Listë me fjalë të gjuhës shqipe – tek fjalori Cappadocian 

 

cappadocia

Listë me fjalë të gjuhës shqipe – tek fjalori Cappadocian

Cappodokianët flisnin shqip

Lista e mëposhtme përmban disa fjalë paragreke shkëputur nga fjalori Cappadocian Greek dictionary, ky fjalor njihet si fjalor i greqishtes me fjalë të huazuara nga , sanskritishtja, gjuha cariane  etj gjithashtu – pra fjalët e mëposhtme njihen të huaja në fjalorin e gjuhës greke.

Por ajo që vihet re, është se shumë fjalë prej tyre nga kjo listë i takojnë gjuhës sonë Shqipe, por askush nuk thotë se janë të tilla, ja disa prej tyre lexojini ato sa pastër, qartë e dallueshëm – flasin shqip.

 

Word IPA/Transliteration Meaning Gjuha Shqipe
ço ço what  Çë / Çfarë
çερεύω çere.wɔː to excrete   Xere / Nxjerë
βουλίζει Bu: lize: It burns  Valon (bulzon /djeg)
βουρδούνι Bu:rðu: ni Mule   Mushkë  (e forte /burd)
γκαλέ ɟkale cobwebs  Gale (ska gale-jo problem)
γκαλαγιέρ ɟkiu:base squill ɟkiu:base = qiaba /qepa
κάλανδα kalanða the beginning of a year fillimi i një viti “Kalonda”
κάχε kakʰe side, flank Krah, anë, në kahun tjetër
καμάρα Kamara great rock, hammer  shkëmb i madh (masiv)
κούπα kuː.pa pit Huuba / humnerë
λένω le.nɔː to make wet Len/g,  i lengët, lagëshrirë
λιτεύω lite.wɔː to bind  Lidh, lidhe, lidhur
λωρίτζι lɔːridzi necklace or garment  gjerdan ose veshje
μίτζικο midziko small, little  Mic / i vogël
νάκα naka no Na: ka, nu ka, nuk ka, Jo 
φοσσί pʰossi pit  (I zë) Pusi, grykë – hendek
φός pʰo.ς dust  Tos, i imët – pluhur

   (pʰo.s – poshtë – fushë)

Herodotit, [1] në kohën e Revoltës Jon (499 pes), Cappadocians u raportuan si banorë të një rajoni nga mali Demi në afërsi të Euxine (Deti i Zi). Kapadokia, në këtë kuptim, kufizohej në jug me zinxhirin e Maleve të Dema që e ndajnë atë nga Cilicia, në lindje nga Eufrati i sipërm, në veri nga Pontus, dhe në perëndim nga Likaoni dhe Galatia lindore.]

Mili Butka_Gjuha Shqipe Etimologji

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s